Kolorowe nalesnikowe szaszłyczki dla dzieci
- Składniki
- ciasto:
- mąka 3 szklanki
- mleko 2 szklanki
- woda niegazowana 2 szklanki
- Jajko 2 sztuki
- dodatki dla uzyskania kolorów ciasta:
- kurkuma + cynamon (mielone) 2 łyżki
- koncentrat barszczu czerwonego 2 łyżki
- kakao naturalne extra ciemne 2 łyżki
- farsze:
- dżem truskawkowy połowa słoiczka
- nutella 6 łyżek
- serek waniliowy homogenizowany 250 gramów
- banan dojrzały 2 sztuki
Sposób przygotowania
1.
Składniki na ciasto dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto, które dzielimy na cztery części. Do jednej dosypujemy kakao - mieszamy, do drugiej kurkumę z cynamonem - mieszamy, do trzeciej dolewamy koncentrat barszczu czerwonego i dosypujemy troszke mąki (około 3 łyżek) - mieszamy. Czwartą część pozostawiamy bez dodatków. Cztery kolory ciasta w miseczkach odstawiamy na 20 minut, by mąka "napęczniała".
2.
Rozgrzewamy patelnię (ewentualnie z olejem, ja nie używam tłuszczu do smażenia naleśników ze względu na patelnię teflonową) i smażymy naleśniki z dwóch stron.
3.
Naleśniki czerwone smarujemy rozgniecionymi bananami, naleśniki kakaowe serkiem waniliowym, naleśniki żółte nutellą, a naleśniki zwykłe dżemem truskawkowym.
4.
Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy na kilka części. Nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze