Śniadaniowy wiosenny ogródek
- bułka śniadaniowa duża 6 sztuk
- pierś z kurczaka (podwójna) 1 sztuka
- rzodkiewka młoda pęczek 1 pęczek
- sałata zielona młoda lodowa, masłowa lub inna 1 sztuka
- pomidorki nowalijkowe malutkie 300 gram
- marchewka młoda 1/3 pęczka
- szczypiorek młody 1/5 pęczka
- natka pietruszki - drobno posiekana 6 łyżeczek
- rzeżucha po 2 łyżki dla każdej osoby- razem 12 łyżek
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- olej rzepakowy 2 łyżki
- kurkuma 1 łyżeczka
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
- przyprawa węgierska naturalna 1 łyżka
- sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
1.
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, wrzucamy kawałeczki piersi kurczaka i smażymy z dwóch stron. W czasie smażenia wsypujemy kurkumę, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz przyprawę węgierską. Dokładnie mieszamy.Studzimy.
2.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy, marchewkę szorujemy lub obieramy. Sałatę rwiemy na małe kawałki (lub delikatnie kroimy plastykowym nożem - jeśli to sałata lodowa). Rzodkiewki kroimy na półplasterki, pomidorki na ćwiartki, marchewkę na malutkie kawałeczki.
3.
Do miski wrzucamy sałatę, marchewki, pomidorki, rzodkiewki i delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dokładamy usmażone z przyprawami paski piersi kurczaka i ponownie mieszamy.
4.
Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy.
5.
Z bułek odcinamy górną część, a z ich środka wyciągamy miąższ. Środek bułek smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na brzegach bułki układamy wieniec z rzeżuchy (na stojąco). Wkładamy do środka bułek naszą ala sałatkę, posypujemy natką pietruszki.
6.
Przed spożyciem przykrywamy bułki odciętą wcześniej ich górą. Chrupiemy zdrowo.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze