Kotleciki łososiowo-koperkowe z kozim twarożkiem
- świeży filet z łososia norweskiego - 280 gram
- koperek - mały pęczek lub 1/2 większego pęczka
- surowe żółtko jajka - 1 sztuka
- świeżo mielony pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- można dodać troszkę przyprawy do ryb
- dodatki:
- francuski serek twarogowy z mleka koziego (kupuję taki w Lidlu) - po 1 łyżce na każdy kotlecik
- świeża czerwona papryka - po plasterku na każdy kotlecik
sposób przygotowania:
1
Ze świeżego fileta łososia norweskiego ściągamy delikatnie skórę. Następnie mięso ryby siekamy nożem na mniejsze kawałki.
2
Koperem dokładnie myjemy i drobno siekamy.
3
Do ryby dodajemy koperek, wbijamy żółtko, solimy i pieprzymy -- dokładnie mieszamy do połączenia składników.
4
Rozgrzewamy teflonową patelnię i nakładamy na nią łyżką masę rybną - formując 5 kotlecików. Smażymy (bez tłuszczu) kotleciki z dwóch stron. Łosoś jest juz tłusty, więc dodatkowego tłuszczu do smażenia nie potrzeba.
5
Na kotleciki nakładamy porcję francuskiego serka twarogowego z mleka koziego oraz po plasterku czerwonej papryki i spożywamy.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze