Torcik truskawkowy zawrót głowy
- truskawki 500 gr
- mały biszkopt
- 4 żółtka
- 100 gr cukier
- serek mascarpone 500 gr
- 30 ml śmietanka lub mleko
Trzy czwarte truskawek pokroić w drobną kostkę, jedną czwartą- te ładniejsze zostawić do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypać 2-3 łyżkami cukru i zostawić na pół godziny na sitku położonym na miseczce,w której zbiera się sok.
Zółtka ubić z cukrem do białości, dodać serek maskarpone stopniowo,cały czas ubijając.
Sok z truskawek wymieszać ze śmietanką, nasączyć nim biszkopt przekrojony na 2 cześci(nie trzeba zbyt mocno nasączać,gdyż truskawki nadal bedą puszczać sok);
Na pierwsza nasączoną część biszkopta wykładamy warstwę truskawek z cukrem( połowa truskawek),następnie 40% masy masy serowej;Przykrywamy drugą częścią biszkopta, nasączamy kilkoma łyżkami soku z truskawek, znów kładziemy warstwę serową( trochę masy zostawić na posmarowanie boków). Tak przygotowany torcik wstawić do lodówki na 1 h,żeby delikatnie stężał. Po tym czasie wyjąć i odzobić dowolnie truskawkami. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Malareczka
Podziel się opinią
Komentarze