Awokado z pieczonymi burakami
- Dla 2 osób
- awokado 2 (dojrzałe i miękkie)
- burak 2
- kiełki słonecznika 2 garści
- sałata karbowana 4 liście
- ocet balsamiczny, sól, cukier, pieprz do smaku
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 2 łyżeczki
Buraki umyć, nakłuć widelcem, zrobić "woreczki" z folii aluminiowej. Do każdego włożyć po jednym buraku, oprószyć solą, pieprzem odrobina cukru, skropić octem balsamicznym i szczelnie zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na 1-1,5 godziny. Piec do miękkości. W ten sposób można upiec więcej buraków i użyć ich do przygotowania buraczków zasmażanych lub barszczu ukraińskiego. Buraki pieczone mają intensywniejszy smak od gotowanych. Kiedy buraki będą przestudzone, obrać je i pokroić w plastry. Awokado obrać, przekroić na pół, wbić nóż w pestkę i przekręcić go - pestka sama odejdzie od miąższu. Miąższ pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, zamieszać, żeby sok równomiernie pokrył awokado. Sałatę i kiełki umyć i osuszyć. Na sałacie ułożyć plastry buraka i awokado, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, posypać kiełkami. Podawać na drugie śniadanie lub lekką kolację.
Podziel się opinią
Komentarze