Springrolsy z krewetkami
- Dla 4 osób
- papryka czerwona 2 mniejsze lub 1 duża
- ogórek zielony 1
- rukola 16 listków
- szpinak "baby" 16 listków
- szczypiorek mały pęczek
- krewetki lub szyjki rakowe 16
- paper ryżowy w małych arkuszach 16 sztuk
- Na sos:
- słodki sos chili 6 łyżek
- sos sojowy 2 łyżki
- wino mirin lub woda 2 łyżki
- sok z limonki 2 łyżki
- skórka starta z limonki 1 łyżka
Wymieszać składniki sosu. Odstawić. Papier ryżowy zwilżyć, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki lub szyjki rakowe ugotować na parze. Mrożone, rozmrozić i przelać gorącą wodą. Paprykę, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki umyć i pokroić w słupki. Szpinak, rukolę i szczypiorek umyć i osuszyć. Szczypiorek pokroić. Układać porcję warzyw i krewetkę w połowie każdego arkusza papieru, założyć drugą połową i zwijać zgrabne zawiniątka. Podawać z sosem i kieliszkiem wina mirin.
Inspirowana wschodnią kuchnia przekąska. Łatwa do przygotowania zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Zamiast krewetek można użyć szyjek rakowych. Papier ryżowy potrzebny do przygotowania springrolsów można kupić w dużych supermarketach lub przez internet.
Podziel się opinią
Komentarze