Trwa ładowanie...
d2e1hig
06-05-2013 13:56

Springrolsy z krewetkami

Przepis
4.7
(7 głosów)
Oceń:
d2e1hig
Składniki
  • Dla 4 osób
  • papryka czerwona 2 mniejsze lub 1 duża
  • ogórek zielony 1
  • rukola 16 listków
  • szpinak "baby" 16 listków
  • szczypiorek mały pęczek
  • krewetki lub szyjki rakowe 16
  • paper ryżowy w małych arkuszach 16 sztuk
    • Na sos:
  • słodki sos chili 6 łyżek
  • sos sojowy 2 łyżki
  • wino mirin lub woda 2 łyżki
  • sok z limonki 2 łyżki
  • skórka starta z limonki 1 łyżka
Przepis

Wymieszać składniki sosu. Odstawić. Papier ryżowy zwilżyć, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki lub szyjki rakowe ugotować na parze. Mrożone, rozmrozić i przelać gorącą wodą. Paprykę, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki umyć i pokroić w słupki. Szpinak, rukolę i szczypiorek umyć i osuszyć. Szczypiorek pokroić. Układać porcję warzyw i krewetkę w połowie każdego arkusza papieru, założyć drugą połową i zwijać zgrabne zawiniątka. Podawać z sosem i kieliszkiem wina mirin.

Inspirowana wschodnią kuchnia przekąska. Łatwa do przygotowania zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Zamiast krewetek można użyć szyjek rakowych. Papier ryżowy potrzebny do przygotowania springrolsów można kupić w dużych supermarketach lub przez internet.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e1hig
d2e1hig
d2e1hig
Więcej tematów
d2e1hig