Trwa ładowanie...
dwb9l7j
12-04-2013 14:41

Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem

Przepis
5.0
(5 głosów)
Oceń:
dwb9l7j
Składniki
  • NA DWIE PORCJE:
  • 280g łosoś świeży
  • 75g szpinak (świeże listki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 sztuk ziemniaki (średnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki natki pietruszki drobno posiekanej
  • kilka-kilkanaście wiórek masła (schłodzonego)
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła
  • sól morska,pieprz swieżo mielony wg.uznania
  • PONADTO:
  • naczynie żaroodporne,olej do wysmarowania naczynia,folia aluminiowa
Przepis

Łososia myjemy,osuszamy , ściągamy z niego skórę i dzielimy na pół.Przekładamy rybę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Kropimy ją cytryną,solimy,pieprzymy i posypujemy natką oraz wiórkami masła.Przykrywamy folią aluminiową.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i umyty,osuszony i pokrojony w paseczki szpinak.Całość smażymy do zwiędnięcia szpinaku-odstawiamy.
Obrane,umyte ziemniaki gotujemy z odrobiną soli do miękkości.Odcedzamy i dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak.Całość traktujemy tłuczkiem do ziemniaków.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C wkładamy rybę i pieczemy około 25 minut,pod koniec ściągamy folię i chwilkę ją jeszcze zapiekamy i gotowe.
Na talerz wykładamy ziemniaki,na wierzch układamy łososia i podajemy od razu po przygotowaniu np. z pomidorkami koktajlowymi.....

Bardzo proste w przygotowaniu danie a smakuje wyśmienicie.Polecam :-)

Przepis dodał użytkownik evita0007

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwb9l7j
dwb9l7j
dwb9l7j
Więcej tematów
dwb9l7j