Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem
- NA DWIE PORCJE:
- 280g łosoś świeży
- 75g szpinak (świeże listki)
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 sztuk ziemniaki (średnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki natki pietruszki drobno posiekanej
- kilka-kilkanaście wiórek masła (schłodzonego)
- 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła
- sól morska,pieprz swieżo mielony wg.uznania
- PONADTO:
- naczynie żaroodporne,olej do wysmarowania naczynia,folia aluminiowa
Łososia myjemy,osuszamy , ściągamy z niego skórę i dzielimy na pół.Przekładamy rybę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Kropimy ją cytryną,solimy,pieprzymy i posypujemy natką oraz wiórkami masła.Przykrywamy folią aluminiową.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i umyty,osuszony i pokrojony w paseczki szpinak.Całość smażymy do zwiędnięcia szpinaku-odstawiamy.
Obrane,umyte ziemniaki gotujemy z odrobiną soli do miękkości.Odcedzamy i dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak.Całość traktujemy tłuczkiem do ziemniaków.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C wkładamy rybę i pieczemy około 25 minut,pod koniec ściągamy folię i chwilkę ją jeszcze zapiekamy i gotowe.
Na talerz wykładamy ziemniaki,na wierzch układamy łososia i podajemy od razu po przygotowaniu np. z pomidorkami koktajlowymi.....
Bardzo proste w przygotowaniu danie a smakuje wyśmienicie.Polecam :-)
Przepis dodał użytkownik evita0007
Podziel się opinią
Komentarze