10-04-2013 12:05
Tilapia a' la Nicea
Przepis
2.0
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- 2 dorodne świeże tilapie (najlepiej Global Fish)
- 100 g kalmarów małych
- 100 g krewetek ogonów szarych (nie gotowanych)
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml wytrawnego białego wina
- Garść namoczonej w mleku bułki ciabaty, odciśniętej
- Kilka listków bazylii, tymianku oraz pęczek natki pietruszki
- Olej lub oliwa do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Przepis
Kalmary oczyszczone kroimy w drobną kostkę. Podobnie krewetki. Siekamy czosnek i osobno zioła. Na dość mocno rozgrzanej patelni smażymy w niedużej ilości oleju czosnek, następ-nie po 10 sekundach dodajemy kalmary i krewetki. Równomiernie obsmażamy. Wlewamy wino i po 2-4 minutach dodajemy zioła i odciśniętą bułkę. Zdejmujemy z ognia. Farszem wypełniamy sprawioną i oczyszczoną tilapię uprzednio natartą solą, pie-przem i sokiem z cytryny. Smażymy zapakowaną w pergamin na oleju i średnim ogniu.
Przepis dodał użytkownik kwiatkiAli
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.