Waniliowa pascha wielkanocna pod francuskim koszyczkiem
- Na paschę :
- Kamis Przyprawa do dań słodkich
- 1 Laska Waniliowa Kamis
- Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (całe opakowanie)
- 1,5 litra mleka
- 0,5 litra kwaśnej śmietany 18%
- 5 jajek
- 200g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- świeże owoce ? u mnie borówki i kwiaty jadalne storczyki ( zamiast owoców mogą być bakalie, orzechy lub suszone owoce )
- czekoladowe jajeczka
- Na francuski koszyczek :
- ? 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Przygotowanie paschy :
1. Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii.
2. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do mleka.
3. Mleko z jajkami i śmietaną gotujemy do momentu zważenia się składników.
4. Zdejmujemy z ognia, studzimy i wyjmujemy laskę wanilii.
5. Masę przekładamy na gazę i odcedzamy.
6. Miksujemy masło z cukrem z prawdziwą wanilią i przyprawą do dań słodkich na puszystą masę, stopniowo dodając odcedzony ser.
7. Tak powstałą masę przekładamy do silikonowej lub innej foremki i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.
W czasie kiedy, pascha tężeje w lodówce przygotowujemy francuski
koszyczek :
1. Przygotowujemy średniej wielkości żaroodporną miskę i owijamy ją papierem do pieczenia
2. Ciasto francuskie kroimy na cieniutkie paseczki i owijamy nimi miskę, tak aby powstał koszyczek.
3. Wkładamy koszyczek do nagrzanego na 200? piekarnika i pieczemy około 15 minut, do momentu zarumienienia się ciasta.
4. Po upieczeniu, koszyczek wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż wystygnie i delikatnie ściągamy z miski.
Przed podaniem:
1. Pachę wyciągamy z lodówki, przekładamy na talerz i dekorujemy owocami, kwiatami i czekoladowymi jajeczkami.
2. Przykrywamy paschę francuskim koszyczkiem i podajemy.
Wielkanocny deser gotowy !
Smacznego ! :)
Przepis dodał użytkownik misscooking
Podziel się opinią
Komentarze