Trwa ładowanie...
d13qfln
04-04-2013 12:52

Wege pizza, również na Wielkanoc

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d13qfln
Składniki
  • Ciasto:
  • 30g drożdży
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka cukru
  • Olej
  • Zioła prowansalskie KAMIS
    • Farsz:
  • 1 czerwona papryka
  • 30dag pieczarek
  • 1 cebula
  • Ser żółty
    • Sos:
  • Koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 0,5 posiekanej cebuli
  • Czerwona papryka ostra KAMIS
  • Bazylia KAMIS
  • Koperek KAMIS
Przepis

Do mąki dodać sól i 2 łyżeczki ziół prowansalskich KAMIS. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wymieszać i dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Dodać 2 łyżki oleju. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Gdy ciasto będzie miało zwartą masę, odstawić je w ciepłe i ciemne miejsce, najlepiej pod pierzynkę.

W tym czasie przygotować sos, którym zostanie wysmarowany spód ciasta.
Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Gdy ładnie się zarumieni, dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę wody, łyżeczkę bazylii, pół łyżki kopru i pół łyżeczki papryki. Podsmażyć ok. 5 min.

Paprykę i cebulę pokroić w piórka. Pieczarki w talarki.

Gotowe ciasto rozwałkować i przełożyć na papier do pieczenia. Wysmarować je sosem pomidorowym. Ułożyć kolejno: pieczarki, cebulę, paprykę. Posypać bazylią i serem żółtym.

Piec w temp. 190 st. C. przez ok. 40 min.

Nie jest to typowa pizza, ciasto też nam mocno nie urośnie. Ale zapewniam, że jest to łatwy i sprawdzony sposób, na pyszną wege pizzę.

Przepis dodał użytkownik b.rejnsz

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln