Wege pizza, również na Wielkanoc
- Ciasto:
- 30g drożdży
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mąki
- Szczypta soli
- Łyżeczka cukru
- Olej
- Zioła prowansalskie KAMIS
- Farsz:
- 1 czerwona papryka
- 30dag pieczarek
- 1 cebula
- Ser żółty
- Sos:
- Koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 0,5 posiekanej cebuli
- Czerwona papryka ostra KAMIS
- Bazylia KAMIS
- Koperek KAMIS
Do mąki dodać sól i 2 łyżeczki ziół prowansalskich KAMIS. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wymieszać i dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Dodać 2 łyżki oleju. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Gdy ciasto będzie miało zwartą masę, odstawić je w ciepłe i ciemne miejsce, najlepiej pod pierzynkę.
W tym czasie przygotować sos, którym zostanie wysmarowany spód ciasta.
Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Gdy ładnie się zarumieni, dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę wody, łyżeczkę bazylii, pół łyżki kopru i pół łyżeczki papryki. Podsmażyć ok. 5 min.
Paprykę i cebulę pokroić w piórka. Pieczarki w talarki.
Gotowe ciasto rozwałkować i przełożyć na papier do pieczenia. Wysmarować je sosem pomidorowym. Ułożyć kolejno: pieczarki, cebulę, paprykę. Posypać bazylią i serem żółtym.
Piec w temp. 190 st. C. przez ok. 40 min.
Nie jest to typowa pizza, ciasto też nam mocno nie urośnie. Ale zapewniam, że jest to łatwy i sprawdzony sposób, na pyszną wege pizzę.
Przepis dodał użytkownik b.rejnsz
Podziel się opinią
Komentarze