Trwa ładowanie...
dm457zh
03-04-2013 23:50

Wielkanocny zając marchewkowy

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
dm457zh
Składniki
  • 200 ml oleju/ 200 gram rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu Kamis
  • 2 tabliczki białej czekolady
Przepis

Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do misy wbijamy jaja(całe) i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie puszysta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy tłuszcz, cały czas miksując. Następnie dodajemy marchewki i miód - mieszamy łyżką a później proszek , sodę, cynamon, mąki i mieszamy.
Przekładamy do dużej blaszki/lub foremki zająca tak jak u mnie i pieczemy ok. 40 minut w temp.180 stopni (bez termoobiegu). Upieczone ciasto studzimy a następnie dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (użyłam białej, ale przy kolejnym takim pieczeniu, sięgnęłabym chyba po czekoladę ciemną, aby zmniejszyć odczuwaną słodkość). Do dekorowania wykorzystałam żel cukierniczy, kilka koralików cukrowych, posypkę czekoladową oraz kwiatuszki lukrowe.

Przepis dodał użytkownik smerfetka79

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm457zh
dm457zh
dm457zh
Więcej tematów
dm457zh