Pasztet z kurczaka
- 1500g udek z kurczaka
- 500g wątróbki drobiowej
- 4 jajka
- 4 marchewki
- 2 duże cebule
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- 4 ziela angielskie Kamis
- kilka ziarenek pieprzu Kamis
- 3 liście laurowe Kamis
- 1 najlepiej czerstwa bułka, np. kajzerka
- 3?4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz Kamis
- gałka muszkatołowa Kamis
- 1 łyżka majeranku Kamis
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
Do garnka wkładamy umytego i oczyszczonego kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, marchewkę, pora, pietruszkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż mięso z kurczak będzie się rozpadać, ok. 2,5 godziny. Gdy kurczak będzie już gotowy, wyjmujemy go na duży talerz, aby ostygł, bulion zostawiamy.
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z nadmiaru błon, moczymy w mleku ok. 1 godziny. Cebulę kroimy, podsmażamy chwilę na oliwie, dodajemy
odsączoną wątróbkę i masło. Podsmażamy wszystko, ale nie wysmażamy wątróbki (ułatwi to mielenie). Gotową wątróbkę odstawiamy do ostygnięcia.
Czerstwą bułkę zalewamy bulionem, powinna wchłonąć płyn (nie wyciskamy jej z nadmiaru wywaru!)
Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą i bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa ok. 2- 3 razy, aż powstanie gładka masa.
Dodajemy żółtka i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie, aby pasztet nie był za suchy dolewamy wywaru ok. 200 ? 250 ml
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (jedna duża kek sówka lub dwie mniejsze). Foremka powinna napełnić się do 3/4 wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 175°C, wkładamy pasztet i pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł. Schładzamy w lodówce. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik zaf-studyjo
Podziel się opinią
Komentarze