Wytrawny Rogal
- Ciasto drożdżowe
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 5 dkg drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli Kamis
- Nadzienie
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 15 dkg boczku wędzonego
- łyżka majeranku Kamis
- sól ziołowa Kamis
- pieprz czarny mielony Kamis
- Sos
- 1/4 szklanki śmietany ukwaszonej
- 1/4 szklanki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól Kamis
- pieprz czarny Kamis
- szczypta cukru
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli, oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z pozostałymi składnikami sosu, doprawiamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta. Na środek wykładamy nadzienie, brzegi ciasta nacinamy i zakładamy na siebie, aby utworzyć warkocz. Ciasto przenosimy na blachę i nadajemy mu kształt rogala. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-20 minut.
Podajemy z sosem :)
Przepis dodał użytkownik lenistwo0
Podziel się opinią
Komentarze