Trwa ładowanie...
d346qvu
03-04-2013 10:44

Wytrawny Rogal

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d346qvu
Składniki
  • Ciasto drożdżowe
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli Kamis
    • Nadzienie
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • łyżka majeranku Kamis
  • sól ziołowa Kamis
  • pieprz czarny mielony Kamis
    • Sos
  • 1/4 szklanki śmietany ukwaszonej
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól Kamis
  • pieprz czarny Kamis
  • szczypta cukru
Przepis

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli, oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z pozostałymi składnikami sosu, doprawiamy i wkładamy na godzinę do lodówki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta. Na środek wykładamy nadzienie, brzegi ciasta nacinamy i zakładamy na siebie, aby utworzyć warkocz. Ciasto przenosimy na blachę i nadajemy mu kształt rogala. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-20 minut.

Podajemy z sosem :)

Przepis dodał użytkownik lenistwo0

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d346qvu
d346qvu
d346qvu
Więcej tematów
d346qvu