Trwa ładowanie...
d25xo45
02-04-2013 18:05

Zupa-krem marchewkowa

Przepis
3.3
(4 głosy)
Oceń:
d25xo45
Składniki
  • Na cztery porcje zupy:
  • - 50 dag marchewki
  • - 1/4 selera
  • - 1 cebula
  • - 750 ml bulionu
  • - torebka ugotowanego ryżu
  • - trzy łyżki śmietany 18%
  • - oliwa
  • - sól, pieprz, gałka muszkatołowa KAMIS
  • - ulubione zioła
Przepis

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy na patelnię do cebuli. Całość podsmażamy na średnim ogniu przez około 15 minut, do miękkości. Po tym czasie dolewamy wczesniej przygotowany bulion i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut, co jakiś czas mieszając. Miksujemy całość za pomocą blendera, aby uzyskać konsystencję kremu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.
Do miseczek nakładamy ugotowany ryż, zalewamy go zupą i całość posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami (np. szczypiorek, koperek, bazylia, tymianek).
Dobrym dodatkiem są chipsy marchewkowe (marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy do chrupkości na niewielkiej ilosci oliwy).
Bon apetit!

Przepis dodał użytkownik wilin

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25xo45
d25xo45
d25xo45
Więcej tematów
d25xo45