Pieczeń z faszerowaną cukinią
- mięso mielone 1 kg,
- 1 mała cukinia,
- papryka kolorowa (po 1/2 każdej z papryk),
- 1 duża cebula,
- 2 jajka + 1żółtko,
- bułka tarta 1 łyżka,
- natka pietruszki 1/2 pęczka,
- 1 kajzerka namoczona w wodzie,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie
Najpierw przygotowujemy mięso. Kajzerkę moczymy w wodzie. Połowę cebuli kroimy w kostkę i szklimy na masełku, studzimy. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki. Kolejno przygotowujemy cukinię, z której wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić. Paprykę i resztę cebuli kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, studzimy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię. Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka. Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę smacznego :)
Nadziewkę z powodzeniem możemy przygotować na świąteczny stół.
Przepis dodał użytkownik Cukiereczek
Podziel się opinią
Komentarze