Trwa ładowanie...
dca87gr
02-04-2013 16:15

Pieczeń z faszerowaną cukinią

Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
dca87gr
Składniki
  • mięso mielone 1 kg,
  • 1 mała cukinia,
  • papryka kolorowa (po 1/2 każdej z papryk),
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka + 1żółtko,
  • bułka tarta 1 łyżka,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie
Przepis

Najpierw przygotowujemy mięso. Kajzerkę moczymy w wodzie. Połowę cebuli kroimy w kostkę i szklimy na masełku, studzimy. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki. Kolejno przygotowujemy cukinię, z której wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić. Paprykę i resztę cebuli kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, studzimy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię. Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka. Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę smacznego :)
Nadziewkę z powodzeniem możemy przygotować na świąteczny stół.

Przepis dodał użytkownik Cukiereczek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dca87gr
dca87gr
dca87gr
Więcej tematów
dca87gr