Czekoladowa babka
- 12 dag gorzkiej czekolady
- 12 dag masła
- 12 dag cukru
- 4 jajka
- 7 dag mielonych migdałów
- 20 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Lukier:
- cukier puder około 1 szklanki
- aromat rumowy
1.Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z cukrem oraz masłem stopić na garnku z gorącą wodą, masę trzeba cały czas mieszać, następnie przestudzić. Utrzeć żółtka i cały czas ucierając dodać zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać ciepłą czekoladę, wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek.
2.Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą do uszykowanej formy przelać ciasto. Piec w temp. 175st około 50 min, następnie ciasto w formie wystudzić.
3.Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami aromatu rumowego i ciepłą wodą dodawaną po kilka kropli na gładki lukier. Zimną babkę wyjąć z formy i polać lukrem.
Przepis dodał użytkownik szymon1997c
Podziel się opinią
Komentarze