Babka potrójnie czekoladowa
- BIAŁE CIASTO
- 15 g drożdży
- ? szklanki mleka
- 25 g masła
- 30 g czekolady białej
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- laska wanilii Kamis
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
- aromat mandarynkowy (domowej roboty) ? około 2 łyżki
- CZARNE CIASTO
- 15 g drożdży
- ? szklanki mleka
- 25 g masła
- 15 g czekolady mlecznej
- 15 g czekolady gorzkiej
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
- aromat mandarynkowy (domowej roboty) ? około 2 łyżki
*Przygotuj białe ciasto
1. Rozkrusz drożdże w letnim mleku. Odstaw na bok w ciepłe miejsce.
2. Białą czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
3. Utrzyj trzepaczką żółtka z cukrem. Dodaj ziarenka wanilii. Dodaj powoli roztopioną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj sól, rozczyn drożdżowy, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i aromat, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.
*Czarne ciasto przygotuj tak jak ciasto białe, rozpuszczając mleczną i gorzką czekoladę wraz z masłem.
5. Po 20 minutach przełóż ciasta do dwóch małych foremek lub jednej dużej. Najpierw nałóż białe ciasto, następnie na środek nałóż czarne ciasto. Odstaw na kolejne 10 minut.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C (z termoobiegiem) przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. (Jeżeli pieczesz w jednej większej blaszce podwyższ temperaturę i wydłuż czas pieczenia.)
7. Ciasto udekoruj czekoladą (mleczną, gorzką lub białą) rozpuszczoną w śmietanie kremówce.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik emiliana886
Podziel się opinią
Komentarze