Trwa ładowanie...
d35d3xu
01-04-2013 19:08

Babka potrójnie czekoladowa

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d35d3xu
Składniki
  • BIAŁE CIASTO
  • 15 g drożdży
  • ? szklanki mleka
  • 25 g masła
  • 30 g czekolady białej
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • laska wanilii Kamis
  • szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej
  • aromat mandarynkowy (domowej roboty) ? około 2 łyżki
    • CZARNE CIASTO
  • 15 g drożdży
  • ? szklanki mleka
  • 25 g masła
  • 15 g czekolady mlecznej
  • 15 g czekolady gorzkiej
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej
  • aromat mandarynkowy (domowej roboty) ? około 2 łyżki
Przepis

*Przygotuj białe ciasto
1. Rozkrusz drożdże w letnim mleku. Odstaw na bok w ciepłe miejsce.
2. Białą czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
3. Utrzyj trzepaczką żółtka z cukrem. Dodaj ziarenka wanilii. Dodaj powoli roztopioną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj sól, rozczyn drożdżowy, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i aromat, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.
*Czarne ciasto przygotuj tak jak ciasto białe, rozpuszczając mleczną i gorzką czekoladę wraz z masłem.
5. Po 20 minutach przełóż ciasta do dwóch małych foremek lub jednej dużej. Najpierw nałóż białe ciasto, następnie na środek nałóż czarne ciasto. Odstaw na kolejne 10 minut.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C (z termoobiegiem) przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. (Jeżeli pieczesz w jednej większej blaszce podwyższ temperaturę i wydłuż czas pieczenia.)
7. Ciasto udekoruj czekoladą (mleczną, gorzką lub białą) rozpuszczoną w śmietanie kremówce.
Smacznego!

Przepis dodał użytkownik emiliana886

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
Więcej tematów
d35d3xu