Trwa ładowanie...
d2na2mb
01-04-2013 18:52

Brokułowa rolada

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2na2mb
Składniki
  • CIASTO:
  • 1 mały brokuł
  • 4 jajka
  • ? szklanki startego sera gouda
  • ? szklanki serka wiejskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej Kamis
  • ? łyżeczki sproszkowanej gorczycy białej Kamis
  • sól i pieprz
  • ? szklanki startego sera gouda (do posypania rolady)
    • NADZIENIE:
  • ? szklanki masła
  • ? szklanki mąki
  • ? szklanki jogurtu naturalnego
  • ? szklanki startego sera gouda
  • ? szklanki sera wiejskiego
  • ? szklanki pokruszonego sera feta
  • 10 pomidorów suszonych pokrojonych
  • sól, pieprz
Przepis

1. Przygotuj ciasto. Różyczki brokuła ugotuj na parze, przelej zimną wodą, zmiksuj na gładką masę.
2. Żółtka roztrzep trzepaczką, dodaj brokuła, ser gouda, serek wiejski i przyprawy.
3. Ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Powoli dodawaj do masy serowo-brokułowej i delikatnie wymieszaj.
4. Rozłóż masę na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 20-25 minut w 190 stopniach, aż ciasto urośnie i zrumieni się.
5. Przygotuj nadzienie. Masło roztop w garnku, dodaj mąkę, zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj jogurt i mieszaj, aż się połączą. Dopraw do smaku.
6. W misce połącz sery gouda, wiejski i feta. Wymieszaj dokładnie z pokrojonymi pomidorami. Dodaj sos z garnuszka i wymieszaj dokładnie.
7. Wyjmij ciasto z pieca, połóż na pergaminie rozłożonym na wilgotnej ściereczce. Odklej papier od ciasta. Po chwili zawiń roladę razem z papierem i ściereczką do węższego brzegu.
8. Po kilku minutach rozwiń roladę, rozsmaruj farsz, zostawiając 2-3 cm krawędź i zawiń roladę. Przenieś na blaszkę z papierem do pieczenia i posyp wierzch serem żółtym.
9. Zapiekaj roladę około 5 minut, aż ser się zrumieni.
10. Podawaj na gorąco lub na zimno. Smacznego!

Przepis dodał użytkownik emiliana886

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
Więcej tematów
d2na2mb