Brokułowa rolada
- CIASTO:
- 1 mały brokuł
- 4 jajka
- ? szklanki startego sera gouda
- ? szklanki serka wiejskiego
- szczypta gałki muszkatołowej Kamis
- ? łyżeczki sproszkowanej gorczycy białej Kamis
- sól i pieprz
- ? szklanki startego sera gouda (do posypania rolady)
- NADZIENIE:
- ? szklanki masła
- ? szklanki mąki
- ? szklanki jogurtu naturalnego
- ? szklanki startego sera gouda
- ? szklanki sera wiejskiego
- ? szklanki pokruszonego sera feta
- 10 pomidorów suszonych pokrojonych
- sól, pieprz
1. Przygotuj ciasto. Różyczki brokuła ugotuj na parze, przelej zimną wodą, zmiksuj na gładką masę.
2. Żółtka roztrzep trzepaczką, dodaj brokuła, ser gouda, serek wiejski i przyprawy.
3. Ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Powoli dodawaj do masy serowo-brokułowej i delikatnie wymieszaj.
4. Rozłóż masę na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 20-25 minut w 190 stopniach, aż ciasto urośnie i zrumieni się.
5. Przygotuj nadzienie. Masło roztop w garnku, dodaj mąkę, zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj jogurt i mieszaj, aż się połączą. Dopraw do smaku.
6. W misce połącz sery gouda, wiejski i feta. Wymieszaj dokładnie z pokrojonymi pomidorami. Dodaj sos z garnuszka i wymieszaj dokładnie.
7. Wyjmij ciasto z pieca, połóż na pergaminie rozłożonym na wilgotnej ściereczce. Odklej papier od ciasta. Po chwili zawiń roladę razem z papierem i ściereczką do węższego brzegu.
8. Po kilku minutach rozwiń roladę, rozsmaruj farsz, zostawiając 2-3 cm krawędź i zawiń roladę. Przenieś na blaszkę z papierem do pieczenia i posyp wierzch serem żółtym.
9. Zapiekaj roladę około 5 minut, aż ser się zrumieni.
10. Podawaj na gorąco lub na zimno. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik emiliana886
Podziel się opinią
Komentarze