Trwa ładowanie...
d1rzxck
01-04-2013 18:43

Tuńczykowy pasztet

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1rzxck
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • sól
  • Pieprz biały mielony Kamis
  • 100 g masła roztopionego
  • 5 łyżek keczupu
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 6 ugotowanych jajek
  • 100 g ryżu ugotowanego
  • 1 pęczek natki posiekany
  • 1 jajko
  • masło do wysmarowania foremki
  • żółtko do posmarowania ciasta
Przepis

1. Odsącz tuńczyka z oleju, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
2. Dodaj sól i pieprz, roztopione masło, keczup i cebulkę. Dokładnie wymieszaj.
3. Jajka posiekaj w drobną kosteczkę i dodaj do masy tuńczykowej wraz z natką i ryżem. Dokładnie zamieszaj, spróbuj i przypraw, jeżeli jest to konieczne.
4. Dodaj surowe jajko i ostatni raz dokładnie wymieszaj.
5. Wąską foremkę wysmaruj masłem, wyłóż rozmrożonym ciastem francuskim. Ciasto musi wystawać poza brzegi foremki, aby zakryć farsz.
6. Masę tuńczykową wyłóż do foremki i dokładnie przyciśnij. Przykryj farsz ciastem i dobrze zaklej brzegi ciasta (zrób kilka dziurek, aby farsz mógł parować). Z nadmiaru ciasta możesz wykroić ozdobne kształty i udekorować nimi wierzch pasztetu.
7. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
8. Piecz 50-60 minut w 170 stopniach, aż wierzch ładnie się zrumieni.
9. Podawaj na ciepło na obiad lub na zimno na kolację.

Smacznego!

Przepis dodał użytkownik emiliana886

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rzxck
d1rzxck
d1rzxck
Więcej tematów
d1rzxck