Tuńczykowy pasztet
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- sól
- Pieprz biały mielony Kamis
- 100 g masła roztopionego
- 5 łyżek keczupu
- 1 cebula drobno pokrojona
- 6 ugotowanych jajek
- 100 g ryżu ugotowanego
- 1 pęczek natki posiekany
- 1 jajko
- masło do wysmarowania foremki
- żółtko do posmarowania ciasta
1. Odsącz tuńczyka z oleju, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
2. Dodaj sól i pieprz, roztopione masło, keczup i cebulkę. Dokładnie wymieszaj.
3. Jajka posiekaj w drobną kosteczkę i dodaj do masy tuńczykowej wraz z natką i ryżem. Dokładnie zamieszaj, spróbuj i przypraw, jeżeli jest to konieczne.
4. Dodaj surowe jajko i ostatni raz dokładnie wymieszaj.
5. Wąską foremkę wysmaruj masłem, wyłóż rozmrożonym ciastem francuskim. Ciasto musi wystawać poza brzegi foremki, aby zakryć farsz.
6. Masę tuńczykową wyłóż do foremki i dokładnie przyciśnij. Przykryj farsz ciastem i dobrze zaklej brzegi ciasta (zrób kilka dziurek, aby farsz mógł parować). Z nadmiaru ciasta możesz wykroić ozdobne kształty i udekorować nimi wierzch pasztetu.
7. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
8. Piecz 50-60 minut w 170 stopniach, aż wierzch ładnie się zrumieni.
9. Podawaj na ciepło na obiad lub na zimno na kolację.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik emiliana886
Podziel się opinią
Komentarze