drożdżowe słodkie zajączki
- 200 ml mleka
- 375 g mąki
- 1 łyżeczka Kamis Sól morska
- 1 torebeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka Kamis Przyprawa do dań słodkich
- 60 g cukru
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 75 g masła
- 50 g posiekanych migdałów
- 10 wisienek lub dżem truskawkowy, wiśniowy
Przygotowac mały garnek, wlac do niego mleko (około 5 łyżek odstawic) i lekko ogrzac.
Mleko, sól, drożdże, przyprawe do dań słodkich i cukier wymieszac w osobnej miceczce.
Do miski z mlekiem,sola, cukrem i drożdżami i przyprawa do dań słodkich dodajemy 1 jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko i masło. Te wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto.
Przygotowac deske do ciast, posypac mąką i przełożyc ciasto. Uformowac kulę (ciasto nie może byc lepiące)
ciasto przełożyc znowu do miski, przykryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce.(około 30-40 minut)
Gdy ciasto podwoi swoją objętośc, należy je rozwałkowac na grubośc ok. 1 cm i za pomocą foremek wycinac zajączki (jeżeli nie mamy takich foremek, szablon zajączka mozna wyciac z kartonika,położyc na cieście a następnie wyciąc je za pomocą noża)
Posmarowac blachy masłem, wyłożyc papierem i nakładac zajączki. Żółtko rozstrzepac z pozostałym mlekiem i wysmarowac nim zajączki, posypac migdałami. Wisienkami lub dżemem zrobic oczka, wsadzic do piekarnika i piec około 20-30 minut
Przepis dodał użytkownik monika1981
Podziel się opinią
Komentarze