23-01-2013 17:02
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku
Przepis
4.1
(13 głosów)
Oceń:
Składniki
- 4 x 80 g steków z polędwicy wieprzowej
- Roszponka Fit&Easy
- Marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
- Sól morska do smaku
- Sos z sera pleśniowego i szpinaku:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Szpinak liście Hortex 400g
- 1 łyżka masła
- 1 posiekana w kostkę cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego sera pleśniowego gorgonzola
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka kaparów
- Sól morska, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tymianek do smaku
Przepis
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć nią steki i odstawić na godzinę do lodówki. W rondelku rozgrzać olej i masło, dodać cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać szpinak Hortex, ser pleśniowy i białe wino, zagotować, a następnie wlać śmietanę, dodać pomidory i kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku. Steki usmażyć na rozgrzanym grillu lub patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowane steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami i roszponką Fit&Easy.
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.