Trwa ładowanie...
d2owh2p
23-01-2013 17:02

Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku

Przepis
4.1
(13 głosów)
Oceń:
d2owh2p
Składniki
  • 4 x 80 g steków z polędwicy wieprzowej
  • Roszponka Fit&Easy
    • Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • Sól morska do smaku
    • Sos z sera pleśniowego i szpinaku:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Szpinak liście Hortex 400g
  • 1 łyżka masła
  • 1 posiekana w kostkę cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego sera pleśniowego gorgonzola
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka kaparów
  • Sól morska, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tymianek do smaku
Przepis

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć nią steki i odstawić na godzinę do lodówki. W rondelku rozgrzać olej i masło, dodać cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać szpinak Hortex, ser pleśniowy i białe wino, zagotować, a następnie wlać śmietanę, dodać pomidory i kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku. Steki usmażyć na rozgrzanym grillu lub patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowane steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami i roszponką Fit&Easy.

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
Więcej tematów
d2owh2p