Trwa ładowanie...
d1y9d5q
31-10-2012 15:22

Duszone udo gęsie

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d1y9d5q
Składniki
  • 2 udka gęsie lub indycze
  • Opakowanie Włoszczyzny HORTEX
  • Opakowanie Buraczków HORTEX
  • Opakowanie Śliwek bez pestek HORTEX
  • Mix sałat FIT&EASY
  • 4 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 50g masła
  • 100ml śmietany
  • 50ml octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • Garść rodzynek
  • Świeży koperek
  • 1 liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól, pieprz
    • Sos:
  • Opakowanie Wiśni bez pestek HORTEX
  • 1 cebula
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • Cynamon mielony
Przepis

Udo gęsie obsmażamy na maśle i przekładamy do garnka. Dodajemy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Dusimy około 2 godzin.
Buraczki smażymy na maśle, odparowujemy, dodajemy rodzynki, śliwki, obrane i utarte jabłko, miód i ocet. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
W trzecim garnku gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy masło i śmietanę, a następnie miksujemy na gładką masę. Całość układamy na mieszance sałat FIT&EASY i posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem.

By przygotować sos smażymy cebulę, dorzucamy rozmrożone wiśnie, podlewamy czerwonym winem, dodajemy cynamon i łyżeczkę cukru. Przed podaniem dodajemy odrobinę zimnego masła.

O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
Więcej tematów
d1y9d5q