Polędwiczki duszone w pomidorach
- 2 x polędwica wieprzowa;
- 5 x pomidory;
- świerza bazylia;
- 1 x cebula (duża);
- 5x ząbek czosnku.
- Marynata opisana w opisie przygotowania potrawy.
Poprzedniego dnia marynujemy mięso. Do marynaty nie wymyślamy za dużo, ponieważ można przesadzić.
Wystarczą zioła prowansalskie, rozmaryn w kuleczkach, liście laurowe, pieprz oraz oliwa i parę listków bazylii. Całość pozostawiamy na noc w lodówce - w sreberku lub pod przykryciem.
Następnego dnia przygotowujemy pomidorki, gotując je lekko w wodzie aż odejdzie skórka oraz kroimy w księżyce pozbywając się twardej części. W między czasie kroimy jedną cebulę oraz parę ząbków czosnku i szklimy w garnku na oliwie.
Następnie przygotowujemy polędwiczki. Pozbywamy się liścia laurowego oraz kuleczek rozmarynu.
Kroimy polędwiczki na kawałki, przewracając je na bok i ręką lub nożem robimy "małe kotleciki".
Pomidory dodajemy do zeszklonej cebuli. Następnie jak już pomidory puszczą soki - wkładamy polędwiczki.
W połowie jak wywar już trochę wyparuje dodajemy posiekaną bazylię, do smaku pieprz oraz sól.
Dusimy tak długo aż prawie zniknie wywar.
Bardz smaczne zarówno z ryżem jak i ziemniaczkami.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik Yakuzaboy
Podziel się opinią
Komentarze