Trwa ładowanie...
d346qvu
23-09-2012 16:03

Polędwiczki duszone w pomidorach

Przepis
4.4
(5 głosów)
Oceń:
d346qvu
Składniki
  • 2 x polędwica wieprzowa;
  • 5 x pomidory;
  • świerza bazylia;
  • 1 x cebula (duża);
  • 5x ząbek czosnku.
    • Marynata opisana w opisie przygotowania potrawy.
Przepis

Poprzedniego dnia marynujemy mięso. Do marynaty nie wymyślamy za dużo, ponieważ można przesadzić.

Wystarczą zioła prowansalskie, rozmaryn w kuleczkach, liście laurowe, pieprz oraz oliwa i parę listków bazylii. Całość pozostawiamy na noc w lodówce - w sreberku lub pod przykryciem.

Następnego dnia przygotowujemy pomidorki, gotując je lekko w wodzie aż odejdzie skórka oraz kroimy w księżyce pozbywając się twardej części. W między czasie kroimy jedną cebulę oraz parę ząbków czosnku i szklimy w garnku na oliwie.

Następnie przygotowujemy polędwiczki. Pozbywamy się liścia laurowego oraz kuleczek rozmarynu.

Kroimy polędwiczki na kawałki, przewracając je na bok i ręką lub nożem robimy "małe kotleciki".

Pomidory dodajemy do zeszklonej cebuli. Następnie jak już pomidory puszczą soki - wkładamy polędwiczki.

W połowie jak wywar już trochę wyparuje dodajemy posiekaną bazylię, do smaku pieprz oraz sól.

Dusimy tak długo aż prawie zniknie wywar.

Bardz smaczne zarówno z ryżem jak i ziemniaczkami.

Smacznego.

Przepis dodał użytkownik Yakuzaboy

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d346qvu
d346qvu
d346qvu
Więcej tematów
d346qvu