Sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem
- 170 g świeżych liści szpinaku
- 5-7 suszonych pomidorów w oliwie
- 20 dag boczku wędzonego
- 15 dag sera Feta
- 0,5 szklanki prażonych pestek słonecznika
- 3/4 szklanki grzanek
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 szklanki majonezu kętrzyńskiego (jest wyrazisty, ostry)
- 3 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Umyte i odsączone z wody liście szpinaku bez łodyg układamy na dnie półmiska, większe liście rwiemy na mniejsze kawałki, na nie kruszymy lub kroimy na małe kosteczki ser feta, a następnie w podłużne paski suszone pomidory. Pokrojony boczek podsmażamy na patelni aż będzie chrupiący, wykładamy go na sałatkę. Aby sałatka nie była za sucha, można ją polać na tym etapie odrobiną oleju z ziołami pozostałego z suszonych pomidorów. Układamy kolejną warstwę sałatki z poszarpanych liści szpinaku, posypujemy pestkami prażonego słonecznika i grzankami. Mieszamy majonez ze śmietaną, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pieprz do smaku, polewamy sosem sałatkę, dekorujemy ją na wierzchu pomidorkami i liśćmi szpinaku. Wstawiamy do lodówki przed podaniem.
Przepis dodał użytkownik Mikulina
Podziel się opinią
Komentarze