Trwa ładowanie...
d13qfln
15-07-2012 16:15

Sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem

Przepis
3.5
(17 głosów)
Oceń:
d13qfln
Składniki
  • 170 g świeżych liści szpinaku
  • 5-7 suszonych pomidorów w oliwie
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 15 dag sera Feta
  • 0,5 szklanki prażonych pestek słonecznika
  • 3/4 szklanki grzanek
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 szklanki majonezu kętrzyńskiego (jest wyrazisty, ostry)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przepis

Umyte i odsączone z wody liście szpinaku bez łodyg układamy na dnie półmiska, większe liście rwiemy na mniejsze kawałki, na nie kruszymy lub kroimy na małe kosteczki ser feta, a następnie w podłużne paski suszone pomidory. Pokrojony boczek podsmażamy na patelni aż będzie chrupiący, wykładamy go na sałatkę. Aby sałatka nie była za sucha, można ją polać na tym etapie odrobiną oleju z ziołami pozostałego z suszonych pomidorów. Układamy kolejną warstwę sałatki z poszarpanych liści szpinaku, posypujemy pestkami prażonego słonecznika i grzankami. Mieszamy majonez ze śmietaną, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pieprz do smaku, polewamy sosem sałatkę, dekorujemy ją na wierzchu pomidorkami i liśćmi szpinaku. Wstawiamy do lodówki przed podaniem.

Przepis dodał użytkownik Mikulina

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln