Trwa ładowanie...
dr049oz
06-07-2012 10:52

Zalewajka - Radomszczańska zalewajka

Przepis
4.4
(13 głosów)
Oceń:
dr049oz
Składniki
  • żur
  • ziemniaki (0,75 kg)
  • woda (1,5 l)
  • słonina (15-20 dkg)
  • czosnek (2 ząbki)
  • cebula średnia (1 szt.)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz)
  • grzyby (najlepiej zieleniatki /gąski)
Przepis

Przygotować żur wg receptury

Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni do zakwaszenia.

Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia.

Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia.

Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper.

Przepis pochodzi ze strony: www.festiwal-zalewajki.radomsko.pl -
Smacznego!

Przepis dodał użytkownik sebastian-sa

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr049oz
dr049oz
dr049oz
Więcej tematów
dr049oz