20-04-2012 12:41
Placek z jabłkami wyborny
Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- Ciasto:
- - 400g mąki pszennej
- -kostka zimnego masła 250g
- - 7 łyżek bardzo zimnej wody
- -łyżka spirytusu lub octu jabłkowego
- Nadzienie:
- - 1 kg jabłek
- - 150g cukru
- - łyżka cynamonu
- - sok z 1 limonki
Przepis
Masło kroimy na kawałki. Wszystkie składniki zarabiamy krótko albo w malakserze z metalowym nożem, albo szybko zagniatamy. Robimy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na plasterki, które mieszamy delikatnie z cukrem, cynamonem i sokiem z limonki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno okrągłej tortownicy. Układamy na niej mieszankę jabłkową. Wałkujemy drugą część i przykrywamy nią jabłka, dokładnie zlepiając brzegi. Na środku ciasta robimy dwa nacięcia, żeby para mogła się wydostawać w trakcie pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190stC. Pieczemy ok. pół godziny.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.