Kolorowa sałatka z marynowanym tofu
- 1 kostka (160 g) tofu marynowanego,
- 100 g rzodkiewki,
- 100 g czerwonych jabłek,
- 1 mała czerwona cebula,
- kilka liści sałaty,
- 2 awokado,
- 1 ? 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku dymki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ? 3 łyżki soku z cytryny,
- ? małej czerwonej cebuli drobno posiekanej,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- sól i pieprz do smaku
1. Kostkę tofu kroimy w słupki.
2. Rzodkiewki i jabłka kroimy w niedużą kostkę, cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie paski, sałatę rwiemy na drobne kawałki.
3. Oba owoce awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i wydrążamy ostrożnie miąższ, tak żeby nie zniszczyć skórki. Połowę miąższu wrzucamy do blendera, dodając sok z cytryny, ocet jabłkowy oraz ? cebulki. Dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Resztę miąższu awokado kroimy w drobną kostkę.
4. Rozgrzewamy olej na patelni (1 łyżka),wrzucamy tofu i mieszając smażymy przez 1 minutę. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
5. Do dużej miski wrzucamy tofu, rzodkiewki, jabłka, cebulę, sałatę, szczypiorek, awokado oraz pestki słonecznika, a następnie wlewamy 1 łyżkę oleju. Składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły.
6. Do miseczek awokado wkładamy po 1 łyżce zmiksowanego awokado, a na to nakładamy pozostałe składniki. Podajemy z tostem lub grillowaną bagietką.
Przepis dodał użytkownik polsoja
Podziel się opinią
Komentarze