Trwa ładowanie...
d26pu0d
11-04-2012 15:54

Kolorowa sałatka z marynowanym tofu

Przepis
5.0
(5 głosów)
Oceń:
d26pu0d
Składniki
  • 1 kostka (160 g) tofu marynowanego,
  • 100 g rzodkiewki,
  • 100 g czerwonych jabłek,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • kilka liści sałaty,
  • 2 awokado,
  • 1 ? 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku dymki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ? 3 łyżki soku z cytryny,
  • ? małej czerwonej cebuli drobno posiekanej,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

1. Kostkę tofu kroimy w słupki.
2. Rzodkiewki i jabłka kroimy w niedużą kostkę, cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie paski, sałatę rwiemy na drobne kawałki.
3. Oba owoce awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i wydrążamy ostrożnie miąższ, tak żeby nie zniszczyć skórki. Połowę miąższu wrzucamy do blendera, dodając sok z cytryny, ocet jabłkowy oraz ? cebulki. Dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Resztę miąższu awokado kroimy w drobną kostkę.
4. Rozgrzewamy olej na patelni (1 łyżka),wrzucamy tofu i mieszając smażymy przez 1 minutę. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
5. Do dużej miski wrzucamy tofu, rzodkiewki, jabłka, cebulę, sałatę, szczypiorek, awokado oraz pestki słonecznika, a następnie wlewamy 1 łyżkę oleju. Składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły.
6. Do miseczek awokado wkładamy po 1 łyżce zmiksowanego awokado, a na to nakładamy pozostałe składniki. Podajemy z tostem lub grillowaną bagietką.

Przepis dodał użytkownik polsoja

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26pu0d
d26pu0d
d26pu0d
Więcej tematów
d26pu0d