Trwa ładowanie...
dsa32e8
11-03-2012 18:22

"Makaroniki migdałowe"

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
dsa32e8
Składniki
  • -2 i 3/4 mączki migdałowej /trzeba zmielić migdały/
  • - 250g lukru
  • - 6 białek i pół
  • - 200g cukru
  • - 100g posiekanych migdałów
  • Nadzienie:
  • - 150g masła
  • -320g pasty migdałowej
  • - 120g gęstej śmietany
  • - 80ml bitej śmietany
Przepis

W mikserze wymieszać mączkę migdałową z cukrem.
Ubić na sztywno białka jajek. Powoli dodawać cukier porcjami, nadal ubijając. Przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać mączkę migdałową z cukrem oraz lukier. Osobno ubić pół białka i też dodać do masy.
Delikatnie przekładać masę do rękawa cukierniczego i wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi migdałami po wierzchu. Poczekać kilka minut i wstawić makaroniki do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piec ok.15 min.

Masa: Bardzo miękkie masło mieszamy na wysokich obrotach razem z pastą migdałową i śmietanami.

Nakładamy masę przy pomocy rękawa cukierniczego na makaronik, przykładamy drugi. Wkładamy zrobione makaroniki na kilka godzin do lodówki, to pomoże składnikom związać się lepiej i nie będziemy płakać, że wszystko rozsypuje się nam w rękach.... Tak jak ja płakałam. Ale ćwiczenie czyni mistrza, więc jeszcze wiele prób przede mną... :)))

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsa32e8
dsa32e8
dsa32e8
Więcej tematów
dsa32e8