"Makaroniki migdałowe"
- -2 i 3/4 mączki migdałowej /trzeba zmielić migdały/
- - 250g lukru
- - 6 białek i pół
- - 200g cukru
- - 100g posiekanych migdałów
- Nadzienie:
- - 150g masła
- -320g pasty migdałowej
- - 120g gęstej śmietany
- - 80ml bitej śmietany
W mikserze wymieszać mączkę migdałową z cukrem.
Ubić na sztywno białka jajek. Powoli dodawać cukier porcjami, nadal ubijając. Przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać mączkę migdałową z cukrem oraz lukier. Osobno ubić pół białka i też dodać do masy.
Delikatnie przekładać masę do rękawa cukierniczego i wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi migdałami po wierzchu. Poczekać kilka minut i wstawić makaroniki do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piec ok.15 min.
Masa: Bardzo miękkie masło mieszamy na wysokich obrotach razem z pastą migdałową i śmietanami.
Nakładamy masę przy pomocy rękawa cukierniczego na makaronik, przykładamy drugi. Wkładamy zrobione makaroniki na kilka godzin do lodówki, to pomoże składnikom związać się lepiej i nie będziemy płakać, że wszystko rozsypuje się nam w rękach.... Tak jak ja płakałam. Ale ćwiczenie czyni mistrza, więc jeszcze wiele prób przede mną... :)))
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze