Małe paszteciki z suszonymi pomidorami
- 40-50 dag łopatki z dzika
- 30 dag boczku surowego bez kości
- 20 dag gotowanego mięsa z kurczaka
- 40 dag wątróbki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 1 średnia pietruszka
- 2 średnie marchewki
- 3 czerstwe bułki kajzerki
- 1 łyżka margaryny do smażenia
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren jałowca
- gałka muszkatołowa mielona
- Sól
- pieprz biały i czarny mieloany
- 2 kostki rosołowe wołowe
- 10 dag suszonych pomidorów w płatkach
- 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Łopatkę z dzika kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowaną łopatkę wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na rozgrzanej margarynie z obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulą. Łopatkę z dzika mielimy co najmniej dwa razy wraz z ugotowanymi warzywami, boczkiem, przesmażoną wątróbką i cebulką oraz uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do mięsa. Wywar, w którym gotowało się mięso przecedzamy przez sitko. W szklance wywaru rozpuszczamy kostki wołowe, wlewamy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku białym i czarnym pieprzem. Dodajemy suszone pomidory w płatkach, odstawiamy na około 20 minut, aż zdążą nasiąknąć. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do
pozostałych składników. Dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą małych kokilek i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis dodał użytkownik Bernadetta
Podziel się opinią
Komentarze