Sakiewki schabowe
- 4 plastry schabu bez kości
- 250 g pieczarek
- 4 duże plastry sera Edamskiego lub Gouda
- 300 g boczku wędzonego
- 3 średnie cebule
- ząbek czosnku
- kostka bulionu cielęcego
- 3 kolorowe papryki
- jajko
- bułka tarta lub mąka
- sól
- pieprz
- olej
- koperek
Każdy plaster schabu rozbijamy dosyć cienko,uważając,żeby nie powstała żadna dziura.
Boczek kroimy w średnio grubą kostkę i smażymy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki,papryki i cebule pokrojone w kostkę oraz pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.Dorzucamy świeży koperek.
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy bulion Winiary,wlewamy na patelnię.
Smażymy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Schab solimy i pieprzymy z obu stron.
Na każdy kotlet kładziemy po plastrze sera żółtego oraz farsz w dowolnej ilości.
Kotlet składamy na pół (uzyskujemy mniej więcej kształt dużego pieroga),spinamy brzegi patyczkami (najlepsze są te drewniane do szaszłyków)
Obtaczamy z obu stron w jajku i mące lub jajku i bułce tartej (te ze zdjęcia były obtaczane w mące).
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Przed podaniem wyjmujemy patyczki.
Podajemy z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.
Przepis dodał użytkownik ania_jukej
Podziel się opinią
Komentarze