Trwa ładowanie...
d2na2mb
29-02-2012 11:42

Sakiewki schabowe

Przepis
4.1
(41 głosów)
Oceń:
d2na2mb
Składniki
  • 4 plastry schabu bez kości
  • 250 g pieczarek
  • 4 duże plastry sera Edamskiego lub Gouda
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • kostka bulionu cielęcego
  • 3 kolorowe papryki
  • jajko
  • bułka tarta lub mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • koperek
Przepis

Każdy plaster schabu rozbijamy dosyć cienko,uważając,żeby nie powstała żadna dziura.
Boczek kroimy w średnio grubą kostkę i smażymy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki,papryki i cebule pokrojone w kostkę oraz pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.Dorzucamy świeży koperek.
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy bulion Winiary,wlewamy na patelnię.
Smażymy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Schab solimy i pieprzymy z obu stron.
Na każdy kotlet kładziemy po plastrze sera żółtego oraz farsz w dowolnej ilości.
Kotlet składamy na pół (uzyskujemy mniej więcej kształt dużego pieroga),spinamy brzegi patyczkami (najlepsze są te drewniane do szaszłyków)
Obtaczamy z obu stron w jajku i mące lub jajku i bułce tartej (te ze zdjęcia były obtaczane w mące).
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Przed podaniem wyjmujemy patyczki.
Podajemy z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Przepis dodał użytkownik ania_jukej

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
Więcej tematów
d2na2mb