Trwa ładowanie...
d3v308r
28-02-2012 19:38

Walentynkowe ptysie

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d3v308r
Składniki
  • Ciasto:
    • szklanka mąki
    • szklanka wody
    • szczypta soli
    • 125 g margaryny
    • 4 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia?
    • Krem:
    • 250 ml śmietanki 30%
    • galaretka wiśniowa
    • barwnik spożywczy czerwony
Przepis

Zagotowałam wodę w garnku z margaryną i na wrzącą wsypałam mąkę. Gotowałam razem około 3 min, ciągle mieszając i rozcierałam ewentualne grudki. Przestudziłam. Do zimnej masy wbijałam kolejno całe jajka i miksowałam aż powstało gładkie ciasto.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.

Na blachę z piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Ciasto przełożyłam do szprycy i wyciskałam małe ptysie w psporych odstępach,aby w trakcie pieczeni anie posklejały się. W nagrzanym piekarniku w temp.210 stopni piekłam około 25 minut,po tym czasie zmiejszyłam temp. do 150 i suszyłam około 15 minut.

Galaretkę rozpuściłam w 300 ml gorącej wody. Gdy zaczęła tężeć,szybko ubiłam śmietankę na sztywno. Powoli wlałam galaretkę do ubitej śmietany i dokładnie,mikserem na małych obrotach wymieszałam. Wlałam kilka kropli barwnika,aż uzyskałam pożądany kolor.

Przestudzone ptysie przekrajałam na pół i napełniałam kremem.Przeykryłam wierzchnią częścią ptysia i posypałam symbolicznie cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v308r
d3v308r
d3v308r
Więcej tematów
d3v308r