Sakiewki naleśnikowe z serkiem na pomarańczach z sosem malinowo-truskawkowym
- Naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia (niewielka ilość)
- Nadzienie:
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 250 g śmietany 30%
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki cukru pudru
- Sos malinowo-truskawkowy:
- 1 szklanka malin (poza sezonem mogą być mrożone)
- 1,5 szklanki truskawek (jak wyżej)
- 2 łyżki cukru pudru (w zależności od zawartości cukru w owocach)
- Dodatkowo:
- 2-3 pomarańcze
Na początku przygotowujemy nadzienie i sos owocowy.
Sos malinowo-truskawkowy: Umyte i osuszone owoce (lub rozmrożone truskawki i maliny) umieszczamy w naczyniu, zasypujemy cukrem i miksujemy, aż powstanie gęsty sos. W razie czego można dosłodzić sos lub dodać więcej owoców.
Nadzienie: Schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą blendera z dwoma łyżkami cukru pudru i ziarenkami wanilii na sztywno. Serek naturalny mieszamy z resztą cukru pudru. Do serka dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie.
Dodatkowo: Pomarańcze myję dokładnie, kroję w cienkie półplastry. Układam na talerzach tworząc okrąg.
Naleśniki: Można je usmażyć ze swojego własnego sprawdzonego przepisu.
W misce miksujemy mleko, wodę gazowaną, jajka z mąką i szczyptą soli. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na teflonowej patelni. Przekładamy naleśniki na ogrzany talerz.
Sakiewki: Na każdy usmażony naleśnik nakładamy czubatą łyżkę nadzienia, chwytamy za końce naleśnika tworząc sakiewkę. Można związać ją wstążeczką czy udekorować skórką ściętą z pomarańczy. Kładę każdą nadzianą sakiewkę na pomarańczach ułożonych dekoracyjnie na talerzu. Następnie polewam wcześniej przygotowanym sosem malinowo-truskawkowym i od razu podajemy.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze