Trwa ładowanie...
d2e1hig
26-02-2012 23:18

"Sushi"

Przepis
2.2
(5 głosów)
Oceń:
d2e1hig
Składniki
  • zalezy, z czym chcemy zrobić sushi... na pewno nie może zabraknąć ryżu i glonów morskich.
Przepis

sekret dobrego sushi tkwi w odpowiednim przygotowaniu ryżu. Nie dość, że powinniśmy kupić odpowiedni gatunek, to wcześniej powinniśmy ten ryż dłuuuugo płukać pod bieżącą zimną wodą. Najlepiej godzinę albo dłużej... I faktycznie stał przy kranie i płukał ryż mieszając go dłonią pod strumieniem chłodnej wody. Od samego patrzenia robiło się zimno. Ale potem już można ten ryż ugotować. Wody powinno być o połowę więcej niż ryżu. Kiedy będzie gotowy, czekamy aż ostygnie, co zabiera sporo czasu.
Na specjalną drewnianą matkę kładziemy NORI czyli glony morskie, mokrymi dłońmi nakładamy na nie ryż na wys. 0.5 cm, ale tylko do połowy jego powierzchni. Można go posypać ziarnami sezamu. Na powierzchni nori nie pokrytej ryżem układamy to, co lubimy. A więc pasek surowej ryby, avocado bez skóry, zielony ogórek w paseczkach. Można rozsmarować serek philadelfia, położyć kawałki kwiatu lotosu czy marynowanej rzepy.
Teraz zwijamy wszystko przy pomocy maty jak najściślej zaczynając od części bez ryżu. Kiedy rolki są gotowe kroimy je jak najostrzejszym nożem na 1-cm plastry.
I tak powstają najprostsze maki...

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e1hig
d2e1hig
d2e1hig
Więcej tematów
d2e1hig