Trwa ładowanie...
d2a3foh
23-02-2012 19:49

Malinowy torcik z kremem jogurtowym

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d2a3foh
Składniki
  • BISZKOPT: 4 jajka, 15 dag cukru, 2 łyżeczki ciepłej wody, szczypta soli, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia.
    • KREM: 25 dag twarogu półtłustego, 400g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki likieru malinowego, 5 łyżek cukru, 2 lyżeczki soku z cytryny, 60 dag malin.
    • PONADTO: 330g śmietany kremówki, 2 śmietan-fixy, 4 łyżki cukru pudru.
Przepis

1. Białka ubić z cukrem i wodą. Dodawać po jednym żółtku oraz szczyptę soli. Na koniec dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec w tortownicy o średnicy 27cm, 30 min w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na 3 krążki.
2. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody, odstawić na 10 min. Następnie podgrzewać, aż się rozpuści, przestudzić, dodać likier malinowy. Twaróg utrzeć z jogurtem, cukrem i sokiem z cytryny, dodać przygotowany likier. Maliny rozgnieść widelcem i lekko osączyć, dodać do masy. Kremem przełożyć ciasto.
3. Śmietanę ubić z pudrem oraz fixem. Posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować według uznania.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
Więcej tematów
d2a3foh