Trwa ładowanie...
d1y9d5q
18-02-2012 22:59

kurczak z brzoskwinią w sosie waniliowym....

Przepis
4.5
(8 głosów)
Oceń:
d1y9d5q
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 200 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 40 ml bulionu
  • 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka miodu
  • 1 laska wanilii
  • 1 lub 2 brzoskwinie (można obrać ze skórki)
Przepis

nagrzewamy piekarnik do 200st; piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem; na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy piersi przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. W tym czasie robimy sos mieszamy wino z bulionem, brązowym (koniecznie) cukrem, łyżeczką miodu, przekrawamy wanilię wzdłuż, wyłuskujemy ziarenka, dodajemy brzoskwinie. Do naczynia z kurczakiem wlewamy przygotowany sos z brzoskwiniami. Wkładamy wszystko z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewamy kurczaka i brzoskwinie sosem (ja miałam małe naczynie sos zakrywał mi mięso więc nie polewałam). Wyjmujemy kurczaka z brzoskwiniami z żaroodpornego naczynia i trzymaj mięsko z owocem w cieple; sos odparowujemy na dużym ogniu (powinno go zostać niedużo, powinien być w miarę gęsty) ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił... Mięso i brzoskwinie polewamy sosem... pychotka!!!!

Przepis dodał użytkownik Izaa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
Więcej tematów
d1y9d5q