Trwa ładowanie...
d2tc4lj
15-02-2012 22:27

Mini torcik - kokosowa kraina rafaello.

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2tc4lj
Składniki
  • po 1 paczce: krakersów, biszkoptów podłużnych, wiórków kokosowych, ? paczki migdałów w płatkach
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 3/4 l mleka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • galaretka np. wiśniowa
  • kilka malin i czereśni
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
Przepis

1. Galaretkę rozpuszczamy w 450ml wrzątku, ostudzamy i wkładamy do lodówki, aby lekko zastygła. (tak, żeby dało się ją jeszcze dobrze przekładać)
2. CZEKOLADA (na wierzch tortu) Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę mleka, ostudzamy. Miksujemy ze śmietaną kremówką.
3. MASA RAFAELLO: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką konsystencję, dodajemy szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ucieramy całość. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy utartą masę i chwilę gotujemy ciągle mieszając (inaczej szybko się przypali!), aż zrobi się budyń, wystudzamy Miksujemy masło z wystudzonym budyniem, dodajemy paczkę wiórków kokosowych i pół paczki płatków migdałowych.
4. TORCIK: Ze sztywnego papieru wycinamy długi prostokątny kawałek, owijamy solidnie folią aluminiową i spinamy zszywaczem w kółko ? to będzie nasza pomocna forma do ciasta. Na spodzie układamy warstwę krakersów i przykrywamy galaretką tak, żeby cały spód był solidny (ok.3cm). Dookoła układamy podłużne biszkopty. Do środka dodajemy część masy rafaello. Następnie układamy warstwę krakersów i znów dokładamy część masy. Na wierzch dodajemy warstwę ubitej czekolady. Dekorujemy malinami i czereśniami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Tort przyozdabiamy wstążką. Voila! Smacznego! :)

Przepis dodał użytkownik swimmy

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
Więcej tematów
d2tc4lj