Mini torcik - kokosowa kraina rafaello.
- po 1 paczce: krakersów, biszkoptów podłużnych, wiórków kokosowych, ? paczki migdałów w płatkach
- 1 i 1/2 kostki masła
- 3/4 l mleka
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- galaretka np. wiśniowa
- kilka malin i czereśni
- 40g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 36%
1. Galaretkę rozpuszczamy w 450ml wrzątku, ostudzamy i wkładamy do lodówki, aby lekko zastygła. (tak, żeby dało się ją jeszcze dobrze przekładać)
2. CZEKOLADA (na wierzch tortu) Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę mleka, ostudzamy. Miksujemy ze śmietaną kremówką.
3. MASA RAFAELLO: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką konsystencję, dodajemy szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ucieramy całość. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy utartą masę i chwilę gotujemy ciągle mieszając (inaczej szybko się przypali!), aż zrobi się budyń, wystudzamy Miksujemy masło z wystudzonym budyniem, dodajemy paczkę wiórków kokosowych i pół paczki płatków migdałowych.
4. TORCIK: Ze sztywnego papieru wycinamy długi prostokątny kawałek, owijamy solidnie folią aluminiową i spinamy zszywaczem w kółko ? to będzie nasza pomocna forma do ciasta. Na spodzie układamy warstwę krakersów i przykrywamy galaretką tak, żeby cały spód był solidny (ok.3cm). Dookoła układamy podłużne biszkopty. Do środka dodajemy część masy rafaello. Następnie układamy warstwę krakersów i znów dokładamy część masy. Na wierzch dodajemy warstwę ubitej czekolady. Dekorujemy malinami i czereśniami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Tort przyozdabiamy wstążką. Voila! Smacznego! :)
Przepis dodał użytkownik swimmy
Podziel się opinią
Komentarze