KOLOROWY PRZEKŁADANIEC
- CIASTO :
- 30 DAG MARGARYNY
- 25 DAG CUKRU PUDRU
- 25 DAG MĄKI
- 6 JAJ
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 1 ŁYŻECZKA AMONIAKU
- 3/4 SZKL. ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
- 2 ŁYŻKI KAKAO
- MASA I:
- 2 GALARETKI WIŚNIOWE
- SŁOIK DRYLOWANYCH WIŚNI
- MASA II:
- 2 OP. BITEJ ŚMIETANY TYPU ŚNIEŻKA
- 1/2 SZKL. MLEKA
- GALARETKA (JA UŻYŁAM ZIELONEJ)
WYKONANIE CIASTA:
MARGARYNĘ, CUKIER I ŻÓŁTKA UTRZEĆ NA GŁADKA MASĘ, NASTĘPNIE DODAĆ MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I AMONIAKIEM, NA KONIEC DODAĆ PIANĘ UBITĄ Z BIAŁEK. CIASTO PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI. JEDNĄ POZOSTAWIĆ TAKĄ JAKA JEST (JASNA), DO DRUGIEJ DODAĆ 3/4 SZKL. ZMIELONYCH ORZECHÓW, DO TRZECIEJ CZĘŚCI DODAĆ 2 ŁYŻKI KAKAO. UPIEC TRZY CIASTA.
MASA I:
GALARETKI WIŚNIOWE ROZPUŚCIĆ W DWÓCH SZKLANKACH WODY, DODAĆ SŁOIK DRYLOWANYCH WIŚNI, WYMIESZAĆ. GDY ZACZNIE ŻELOWAĆ PRZEŁOŻYĆ NA BIAŁE CIASTO.
MASA II:
BITE ŚMIETANY UBIĆ Z PÓŁ SZKLANKI MLEKA, NASTĘPNIE DODAĆ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ GALARETKĘ W JEDNEJ SZKLANCE WODY. ZMIKSOWAĆ.
PRZEŁOŻENIE:
CIASTO BIAŁE-MASA I (WIŚNIOWA)- CIASTO ORZECHOWE-MASA II (ŚMIETANOWA)- CIASTO CIEMNE-POLEWA
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze