Quiche (Kisz) z warzywami
- Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 130 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 40 ml zimnej wody
- Farsz:
- 400 g brokułów
- mała papryka czerwona
- 20 zielonych oliwek nadziewanych papryką
- cebula
- 80 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- Sos:
- 3 jajka
- 400g naturalnego serka homogenizowanego
- 150 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki śmietany
- 50g sera żółtego tartego
- sól,pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
Ciasto kruche: Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać sól, żółtko, wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1godz.
Farsz:Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i blanszować przez
około 2 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć. Suszone pomidory pokroić
w paski.Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę
pokroić w wiórka.
Sos:Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Sos
doprawić solą, pieprzem,majerankiem
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę do
pieczenia tarty lub tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm.Ciasto po
nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C
piekarnika,podpiekać około 15minut.Pozostawić w formie do
wystygnięcia.
Na cieście najpierw rozłożyć brokuły a następnie pozostałe warzywa
,zalać sosem.
Formę ponownie wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez
około 30-40 minut, aż masa się zetnie.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze