Trwa ładowanie...
d2ymkrl
06-02-2012 14:50

Podwójnie czekoladowo-bananowe muffinki z niespodzianką

Przepis
4.8
(6 głosów)
Oceń:
d2ymkrl
Składniki
  • na 12 sztuk:
    • 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego [ u mnie demerara ]
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości, przesiane
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • mini ciasteczka oreo
Przepis

Banany obrać i rozgnieść widelcem lub w mikserze. Nadal rozgniatając lub miksując dodać olej, potem jajka i cukier.
Zmieszać mąkę, kakao i sodę. Dodać, lekko ucierając , do masy bananowej. Wystarczy dobrze rozmieszać widelcem, prostota ponad wszystko. Na sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę, dokładnie mieszamy.

Ciasto przełożyć do foremek np. sylikonowych - polecam, ponieważ nie trzeba ich smarować tłuszczem i są wielorazowego użytku, są dostępne w formie serduszek! W każdej muffince zatopić mini ciasteczko oreo.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 15-20 minut.

Do dekoracji: rozpuszczona biała czekolada, z dodatkiem 2 łyżek śmietanki 30%, wiórki z czekolady deserowej.

Przepis dodał użytkownik kroplanatury

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
Więcej tematów
d2ymkrl