Podwójnie czekoladowo-bananowe muffinki z niespodzianką
- na 12 sztuk:
- 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 100 g jasnego cukru trzcinowego [ u mnie demerara ]
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao dobrej jakości, przesiane
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- mini ciasteczka oreo
Banany obrać i rozgnieść widelcem lub w mikserze. Nadal rozgniatając lub miksując dodać olej, potem jajka i cukier.
Zmieszać mąkę, kakao i sodę. Dodać, lekko ucierając , do masy bananowej. Wystarczy dobrze rozmieszać widelcem, prostota ponad wszystko. Na sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę, dokładnie mieszamy.
Ciasto przełożyć do foremek np. sylikonowych - polecam, ponieważ nie trzeba ich smarować tłuszczem i są wielorazowego użytku, są dostępne w formie serduszek! W każdej muffince zatopić mini ciasteczko oreo.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 15-20 minut.
Do dekoracji: rozpuszczona biała czekolada, z dodatkiem 2 łyżek śmietanki 30%, wiórki z czekolady deserowej.
Przepis dodał użytkownik kroplanatury
Podziel się opinią
Komentarze