Trwa ładowanie...
daljocc
06-02-2012 11:11

Torcik z truskawkami i prażonymi migdałami

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
daljocc
Składniki
  • Ciasto:
  • 150g biszkoptów lub ciasteczek maślanych
  • 100 g margaryny
    • Krem:
  • 450 g serka śmietankowego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru do kremu
    • 200 g świeżych truskawek
  • 30g płatków migdałowych
  • 4 łyżki żelatyny spożywczej
Przepis

Ciasto: Margarynę stopić. Biszkopty pokruszyć i połączyć z
tłuszczem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykleić ciastem i odstawić do
lodówki na 30 minut.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Owoce pokroić w plasterki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Krem: Żelatynę rozpuścić w 120 ml gorącej wody , ostudzić. Ostudzoną
żelatynę połączyć z serkiem śmietankowym. Kremówkę ubić z cukrem
pudrem na puszysty krem i delikatnie wymieszać z serkiem.
Na ciasto położyć krem i truskawki pokrojone w plasterki. Wierz torcika
posypać prażonymi migdałami. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daljocc
daljocc
daljocc
Więcej tematów
daljocc