Trwa ładowanie...
d2d2waa
06-02-2012 09:59

Ciasto jabłkowo- śmietankowe

Przepis
4.5
(6 głosów)
Oceń:
d2d2waa
Składniki
  • Ciasto drożdżowe:
  • 15g drożdży
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Masa jabłkowa:
  • 700g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • 40g cukru
  • Masa migdałowa:
  • 50g margaryny
  • 50g cukru
  • 50ml śmietany kremówki 30%
  • 100g płatek migdałowych
  • Kremówka:
  • 400ml śmietany kremówki 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
Przepis

Ciasto drożdżowe: Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać
łyżeczkę cukru 4 łyżki mąki krupczatki. Odstawić do wyrośnięcia na
20-30 min w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie do rozczynu dodać
resztę mąki cukier i sól. Dodać rozpuszczone ciepłe masło, jajko
wymieszać. Ciasto wyrobić ręcznie przełożyć do tortownicy o średnicy
24 cm. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Na
wyrośnięte ciasto drożdżowe położyć delikatnie ostudzoną masę
migdałową i upiec.Temperatura pieczenia ciasta drożdżowego: 180C Czas
pieczenia: 30-40 minut

Po upieczeniu zimne ciasto przekroić na pół. Położyć masę
jabłkową rozłożyć kremówkę na jabłkach. Chłodzić przez godzinę.
Nałożyć drugą część ciasta i posypać cukrem pudrem.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry.
Podgrzać sok cytrynowy z cukrem dodać jabłka i sok jabłkowy. Zagotować
i dusić przez 2 minuty. Budyń wymieszać z 3 łyżkami wody. Połączyć
go z masą owocową.

Masa migdałowa: Stopić margarynę,dodać cukier gotować aż do
rozpuszczenia, dodać śmietanę i gotować przez 2 minuty. Wsypać płatki
migdałowe, wymieszać.

Kremówka: Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać śmietan-fix
wymieszany z cukrem pudrem ubić.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d2waa
d2d2waa
d2d2waa
Więcej tematów
d2d2waa