Ciasto jabłkowo- śmietankowe
- Ciasto drożdżowe:
- 15g drożdży
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 50g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- Masa jabłkowa:
- 700g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
- 40g cukru
- Masa migdałowa:
- 50g margaryny
- 50g cukru
- 50ml śmietany kremówki 30%
- 100g płatek migdałowych
- Kremówka:
- 400ml śmietany kremówki 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto drożdżowe: Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać
łyżeczkę cukru 4 łyżki mąki krupczatki. Odstawić do wyrośnięcia na
20-30 min w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie do rozczynu dodać
resztę mąki cukier i sól. Dodać rozpuszczone ciepłe masło, jajko
wymieszać. Ciasto wyrobić ręcznie przełożyć do tortownicy o średnicy
24 cm. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Na
wyrośnięte ciasto drożdżowe położyć delikatnie ostudzoną masę
migdałową i upiec.Temperatura pieczenia ciasta drożdżowego: 180C Czas
pieczenia: 30-40 minut
Po upieczeniu zimne ciasto przekroić na pół. Położyć masę
jabłkową rozłożyć kremówkę na jabłkach. Chłodzić przez godzinę.
Nałożyć drugą część ciasta i posypać cukrem pudrem.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry.
Podgrzać sok cytrynowy z cukrem dodać jabłka i sok jabłkowy. Zagotować
i dusić przez 2 minuty. Budyń wymieszać z 3 łyżkami wody. Połączyć
go z masą owocową.
Masa migdałowa: Stopić margarynę,dodać cukier gotować aż do
rozpuszczenia, dodać śmietanę i gotować przez 2 minuty. Wsypać płatki
migdałowe, wymieszać.
Kremówka: Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać śmietan-fix
wymieszany z cukrem pudrem ubić.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze