Trwa ładowanie...
d2na2mb
05-02-2012 16:51

Tort truskawkowy

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2na2mb
Składniki
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 dżem truskawkowy,
    • MASA BUDYNIOWA :
  • 1 litr mleka,
  • 2 sztuki budyń śmietankowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 200 g margaryny,
  • 250 g truskawek ( lub inne owoce ),
    • MASA ŚMIETANOWA :
  • 400 ml śmietany 30 %,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan fix'u,
  • do smaku kakao
Przepis

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem soli na
sztywną pianę. Do piany dodajemy po łyżce cukru a następnie żółtka,
ciągle miksując.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok
20min w temp. 180'C.
Gotowe ciasto jeszcze ciepłe położyć na zamoczoną ściereczkę i
delikatnie ściągnąć papier. Zawinąć ciasto w roladę i odstawić na ok
20 - 30 min.
Rozwinąć i posmarować dżemem truskawkowym, a następnie zwinąć i
odstawić do lodówki na ok 60min.
Po tym czasie roladę kroimy na ok 18 - kawałków. Tortownicę o średnicy
24 wykładamy roladą. Zaczynamy od układania rolady na bokach ( na tzw.
stojąco ) oraz na dnie ( na tzw. leżąco ).

0,5 litra mleka gotujemy. Pozostałe 0,5 litra mieszamy z budyniami,
cukrem oraz mąką - wszystkie składniki muszą się całkowicie rozpuścić.
Wlewamy powoli do gotującego się mleka i na małym ogniu gotujemy, cały
czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odkładamy, żeby przestygł.
Margarynę miksujemy, dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Masa
powinna być jednolita bez grudek.
Połowę masy nakładamy na roladę i układamy truskawki pokrojone na
ćwiartki i ponownie nakładamy pozostałą masę na truskawki. Umieszczamy
w lodówce na ok 15min.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder oraz śmietan Fix.
Gotową nakładamy na masę budyniową .
Pozostałymi truskawkami dekorujemy wierzch i posypujemy do smaku kakao.

Tort schładzamy ok 10-12h.
Smacznego !!

Przepis dodał użytkownik IKM

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
Więcej tematów
d2na2mb