SUSHI - mały sposób na wielkie uczucie
- SKŁADNIKI:
- Ryż do sushi - 0,5kg
- Ocet ryżowy - 7 łyżek
- Cukier - 3 łyżki
- Szczypta soli
- Płaty nori - 8 sztuk (ok 50 sztuk)
- Tubka wasabi
- Słoiczek marynowanego imbiru
- Kilka krewetek do nigri
- Łosoś - filet od ogona ok 300gr (może być inna ryba, kto, co lubi)
- 1 Awokado
- Serek Philadelpia
- 1 ogórek
- szczypta soli
- sos sojowy
RYŻ:
Ryż to podstawa
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy długi raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
SOS:
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
SUSHI MAKI:
Płat nori kładziemy na macie bambusowej. Na płacie kładziemy równomiernie ryż, zostawiając ok 2 cm od brzegu bez ryżu. Ryż smarujemy wasabi (uwaga, żeby nie przesadzić) i na jednym pasku układamy wzdłuż rybę, awokado, ogórek, smarujemy serkiem i zwijamy od siebie w walec. Należy mocno ścisnąć matę i następnie oddzielać ją od sushi. Tak powstały walec pokroić na 6-8 kawałków.
NIGRI:
W palcach lepimy owal z ryżu i układamy na górze krewetkę.
Obydwa rodzaje serwujemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Przepis dodał użytkownik bdemianowicz
Podziel się opinią
Komentarze