Trwa ładowanie...
d2owh2p
05-02-2012 10:55

SUSHI - mały sposób na wielkie uczucie

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d2owh2p
Składniki
  • SKŁADNIKI:
    • Ryż do sushi - 0,5kg
  • Ocet ryżowy - 7 łyżek
  • Cukier - 3 łyżki
  • Szczypta soli
  • Płaty nori - 8 sztuk (ok 50 sztuk)
  • Tubka wasabi
  • Słoiczek marynowanego imbiru
  • Kilka krewetek do nigri
  • Łosoś - filet od ogona ok 300gr (może być inna ryba, kto, co lubi)
  • 1 Awokado
  • Serek Philadelpia
  • 1 ogórek
  • szczypta soli
  • sos sojowy
Przepis

RYŻ:
Ryż to podstawa
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy długi raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

SOS:
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

SUSHI MAKI:
Płat nori kładziemy na macie bambusowej. Na płacie kładziemy równomiernie ryż, zostawiając ok 2 cm od brzegu bez ryżu. Ryż smarujemy wasabi (uwaga, żeby nie przesadzić) i na jednym pasku układamy wzdłuż rybę, awokado, ogórek, smarujemy serkiem i zwijamy od siebie w walec. Należy mocno ścisnąć matę i następnie oddzielać ją od sushi. Tak powstały walec pokroić na 6-8 kawałków.
NIGRI:
W palcach lepimy owal z ryżu i układamy na górze krewetkę.
Obydwa rodzaje serwujemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Przepis dodał użytkownik bdemianowicz

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
Więcej tematów
d2owh2p