Trwa ładowanie...
d3e553f
29-12-2011 11:53

Keks z bakaliami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3e553f
Składniki
  • Ciasto:
  • 500g mąki + 1 łyżka do bakali
  • 250g margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 400g dowolnych bakali lub gotowej mieszanki keksowej
    • Polewa:
  • 100g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka
Przepis

1.Bakalie drobno pokroić za pomocą noża lub blendera i wymieszać z
łyżką mąki (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno ciasta)
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą
3. Margarynę utrzeć z cukrem na kremową masę
4. Następnie do utartej margaryny dodawać po jednym jajku (obroty miksera
zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać
5. Do masy wlać mleko, krótko wymieszać i dodawać porcjami mąkę,
ciągle mieszając
6. Na końcu dodać bakalie, wymieszać najlepiej drewnianą łyżka i
ciasto przełożyć do formy keksowej 35x10cm. Keks pieczemy w temp.170 stopni przez 70 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto polać czekoladową polewą.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę
i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać
jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż
powstanie gładka masa

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e553f
d3e553f
d3e553f
Więcej tematów
d3e553f