Keks z bakaliami
- Ciasto:
- 500g mąki + 1 łyżka do bakali
- 250g margaryny lub masła
- 4 jajka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 400g dowolnych bakali lub gotowej mieszanki keksowej
- Polewa:
- 100g białej czekolady
- 5 łyżek mleka
1.Bakalie drobno pokroić za pomocą noża lub blendera i wymieszać z
łyżką mąki (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno ciasta)
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą
3. Margarynę utrzeć z cukrem na kremową masę
4. Następnie do utartej margaryny dodawać po jednym jajku (obroty miksera
zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać
5. Do masy wlać mleko, krótko wymieszać i dodawać porcjami mąkę,
ciągle mieszając
6. Na końcu dodać bakalie, wymieszać najlepiej drewnianą łyżka i
ciasto przełożyć do formy keksowej 35x10cm. Keks pieczemy w temp.170 stopni przez 70 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto polać czekoladową polewą.
Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę
i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać
jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż
powstanie gładka masa
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze