Zrolowane schabiki
- 6 kotletów ze schabu
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 średnia papryka
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- przyprawa ognisty smok do smaku
- 3 jajka
- mąka do obtaczania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kotlety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Każdy z nich posolić i popieprzyć.
Oczyszczone pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać cebulę i paprykę, chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą ognisty smok.
Gotowy farsz przestudzić.
Na każdy rozbity kotlet rozłożyć po porcji farszu, zwinąć w roladki i dodatkowo zawinąć w folię spożywczą.
Tak zawinięte wstawić do lodówki na około 20 minut.
Jajka rozbełtać, posolić i popieprzyć.
Na jeden talerz nasypać mąkę, na drugi bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (po włożeniu do oleju roladki powinny być zanurzone do połowy ).
Wyjąć z lodówki schłodzone roladki, każdą obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku.
Na sam koniec panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze