Trwa ładowanie...
d2f2xnc
28-12-2011 22:19

Delikatne pierniczki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2f2xnc
Składniki
  • 550 g mąki
    • 4 żółtka
    • 1 białko
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki kakao
    • 1,5 łyżeczki sody
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
    • pół kostki margaryny
    • 200 g miodu
Przepis

Margarynę rozpuściłam z miodem i cukrem. Jajka ubiłam trzepaczką aż się zpieniły. W śmietanie rozprowadziłam sodę.

Do miski wsypałam mąkę ,kakao,przyprawę do piernika. Teraz wlałam jajka,przestudzone,stopnione składniki i sodę ze śmietaną. Mikserem,końcówką do zagniatania ciasta wymieszałam.Ciasto było prawdę mówiąc rzadkie i niespójne. Jednak według przepisu należało odstawić je aby nabrało spójności na 24 godziny.Przykryłam miskę ściereczką i postawiłam w kącik na szafce.

Następnego dnia przełożyłam ciasto na stolnicę .Podsypałam mąką i wałkowałam ,nie za cienko.Te pierniczki najładniejsze są nieco grubsze.Ciasto trzeba podsypywać,gdyż lubi się przykleić.Wykrawałam foremkami ciasteczka. Robiłam od razu dziurki(słomką do picia) gdyż myślałm,że powieszę je na choince...Układałam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Piekłam około 7 minut w temp.180 stopni.

Przestudzone udekorowałam lukrem białym i różowym.Lukier ten przygotowałam z szklanki cukru pudru i jednego białka z dużego jajka.Podzieliłam go na dwie części i do jednej dolałam kilka kropli barwnika spożywczego. Trzeba pamiętać aby lukier był odpowiednio gęsty ,wtedy szybko zastygnie.

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
Więcej tematów
d2f2xnc