Choinka z piernika
- CIASTO
- 5 dag masła
- 12 dag miodu
- 15 dag cukru pudru
- 2 jaj
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- POLEWA
- pół margaryny lub masła
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- LUKIER
- 15 dag cukru pudru
- białko
- 2 łyżki soku z cytryny
Ze składników na ciasto należy zagnieść ciasto, które następnie owijamy folią i odkładamy na 24h.
W celu przygotowania polewy rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach wody. Następnie podgrzewamy z cukrem, kakao oraz margaryną. Na delikatnym ogniu doprowadzamy do rozgrzania i połączenia składników. Nie zagotowujemy. Kiedy lekko przestygnie dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
By powstał lukier należy ubić białko, a następnie zmieszać je cukrem i sokiem.
Kiedy minie 24h ciasto należy rozwałkować i wykroić różnej wielkości gwiazdki. Tak przygotowane gwiazdki pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez ok 15 minut. Jedne pierniki smarujemy lukrem inne polewą (naprzemiennie). Zanim zastygnie ładnie dekorujemy, posypką wiórkami, kulkami itp.
Gwiazdki mocujemy na wykałaczce do szaszłyków tworząc choinkę.
Smaczne i ozdobne
Przepis dodał użytkownik wieskaryba
Podziel się opinią
Komentarze