Trwa ładowanie...
d13qfln
28-12-2011 21:27

Choinka z piernika

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d13qfln
Składniki
  • CIASTO
  • 5 dag masła
  • 12 dag miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 jaj
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
    • POLEWA
  • pół margaryny lub masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
    • LUKIER
  • 15 dag cukru pudru
  • białko
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przepis

Ze składników na ciasto należy zagnieść ciasto, które następnie owijamy folią i odkładamy na 24h.
W celu przygotowania polewy rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach wody. Następnie podgrzewamy z cukrem, kakao oraz margaryną. Na delikatnym ogniu doprowadzamy do rozgrzania i połączenia składników. Nie zagotowujemy. Kiedy lekko przestygnie dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
By powstał lukier należy ubić białko, a następnie zmieszać je cukrem i sokiem.

Kiedy minie 24h ciasto należy rozwałkować i wykroić różnej wielkości gwiazdki. Tak przygotowane gwiazdki pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez ok 15 minut. Jedne pierniki smarujemy lukrem inne polewą (naprzemiennie). Zanim zastygnie ładnie dekorujemy, posypką wiórkami, kulkami itp.
Gwiazdki mocujemy na wykałaczce do szaszłyków tworząc choinkę.
Smaczne i ozdobne

Przepis dodał użytkownik wieskaryba

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln