Chatka BabyJagi
- 3 - 4 paczki herbatników
- 2 kostki sera białego półtłustego
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- wiórki, posypka, migdały, rodzynki (do dekoracji)
- Polewa
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
Herbatniki układamy na folii aluminiowej w 3 rzędach, tak aby stykały się krótszymi bokami (układamy ok 18-21 herbatników). Łyżeczką nanosimy na nie troszkę mleka aby zmiękły. Blenderem, w maszynce, albo w malakserze mielimy ser biały z miękkim masłem oraz cukrem pudrem. Kiedy powstanie jednolita konsystencja ok. połowy masy wykładamy na herbatniki (od końca do końca rozsmarowujemy). Na to kładziemy kolejną warstwę herbatników również w 3 rzędach, ale ciasteczka muszą się stykać dłuższymi brzegami. Ponownie nanosimy na nie trochę mleka. Do masy dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kakaową masę nanosimy na herbatniki i rozsmarowujemy. Chwytamy od dołu folię i ściskamy formując kształt domku (jak widać na zdjęciu). Folię mocno zawijamy lub spinamy klamerkami np. do bielizny. Wkładamy do lodówki aż masa stężeje. Po ok 2 h ciasto wyjmujemy przygotowujemy polewę. Do garnka wkładamy masło lub margarynę, dodajemy kakao oraz cukier. Kiedy wszystko się zagotuje zdejmujemy z ognia i dodajemy
śmietanę. Następnie od góry nanosimy polewę tak aby spływała po "dachu". Chatkę dekorujemy wiórkami kokosowymi, migdałami, posypką, rodzynkami itp.
Przepis dodał użytkownik ryba6969
Podziel się opinią
Komentarze