Bożonarodzeniowe muffinki o korzennym aromacie
- składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki oleju
- 2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych albo jakiś inny dżem
- 2 łyżki kakao
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka sody
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- orzechy włoskie
- rodzynki
- migdały
- suszone śliwki
- jabłka
Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksować dokładnie aż powstanie jednolita masa. Na koniec dorzucić pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszać. Do foremek wkładamy papierki i wylewamy na to ciasto - prawie do końca papierowej foremki, ja zostawiam około 0,5 - 1 cm od góry. Piec 30-40 minut, po pół godziny sprawdzić najlepiej wykałaczką czy już się upiekło.
Jak muffinki przestygną można je dowolnie udekorować - ja robię własną polewę czekoladową i "układam" wzory z migdałów, posypki, sypię "śniegiem? czyli cukrem pudrem :)
Na wigilijnym stole każdy ma taką babeczkę na stole na powitanie - można zjeść na deser albo zabrać w foremce na słodkie śniadanko w pierwszy dzień świąt :)
Przepis dodał użytkownik klaud77
Podziel się opinią
Komentarze